Motie 30km in heel Leimuiden

De noodzaak

In bijna het hele dorp Leimuiden geldt al een maximumsnelheid van 30 km/uur. Uitzondering vormen de wegdelen Kloofpad, Tuinderij, Dr. Stapenseastraat, Dorpsstraat en de Burg. Bakhuizenlaan en dat zijn erftoegangswegen binnen de bebouwde kom waar 30 km/uur geloofwaardig is en herinrichting onnodig.

De verkeersveiligheid in Leimuiden staat al jaren onder druk en dat geldt zeker voor bovengenoemde wegen waar industrieel en zwaar landbouwverkeer rijdt. Een verlaging van de snelheid draagt bij aan een grotere veiligheid voor alle verkeersdeelnemers. Zie dit artikel uit het AD de gevolgen van 50 naar 30 km/u

Het voorstel, de motie

De motietekst van SvKB, CDA en Mooi KB luidt:
“Draagt het college op om voor het eind van 2024 in het hele dorp Leimuiden 30 km/uur als maximumsnelheid in te voeren.”

Met als Toelichting:
“Veilig Verkeer Nederland adviseert maak 30 km/uur de norm, tenzij een wegbeheerder kan aantonen dat een hogere limiet gewenst is. En laat de voorwaarden voor de inrichting achterwege, zolang de snelheid van 30 km/uur in de straat geloofwaardig is en hierop gehandhaafd kan worden.”

Het advies

De wethouder Dolf Kistemaker houdt echter vast aan herinrichting van de genoemde wegdelen. Hij verwacht er een 30 kilometerzone met snelheidsremmers van te maken op het moment dat de wegen aan onderhoud toe zijn over zeven tot negen jaar. Volgens de wethouder heeft het plaatsen van alleen een 30-kilometerborden geen zin als de politie niet gaat handhaven.

Het besluit

De maximum-snelheid op de vijf genoemde wegdelen in de bebouwde kom van Leimuiden gaat voorlopig niet terug van 50 naar 30 kilometer per uur. Er waren tien raadsleden vóór en daarmee was er één stem tekort.

Met elf stemmen tegen van Pro, VVD en Anke Kusters van D66 en tien stemmen voor van de overige twee D66-raadsleden, CDA, MKB en SvKB, kreeg het voorstel nét geen meerderheid.

Wij vinden dit besluit erg betreurenswaardig omdat verkeersveiligheid in de dorpen een groot goed is.
Absoluut een gemiste kans, zeker nu er een landelijke tendens is naar die veiligere snelheid van 30km/u in de bebouwde kom.

Vorige
Vorige

Nieuwsbrief februari

Volgende
Volgende

Wie is Job de Jong?