Motie Paarse Krokodil

Waar doen we het eigenlijk voor? Het lijkt er te vaak op dat de regels volgen belangrijker is dan de doelstelling die ze dienen. Ja, dat leest u goed, regels moeten dienend zijn en niet de boventoon gaan voeren. Vergeet ook niet dat deze regels ons veel geld kosten bij de naleving maar ook bij de controle.

U kent het spotje misschien nog wel van de vrouw bij het zwembad die de vergeten opblaaskrokodil van haar dochtertje komt ophalen. Dit maakt in een keer duidelijk waar we doorschieten in de regelgeving. Vervelend en lastig voor ons allemaal maar ingrijpender voor mensen die verstrikt raken in de regels en daar niet meer uitkomen.

Naast die complexiteit zijn er ook veel onnodige en omslachtige regels waarvan je jezelf afvraagt wie die in godsnaam hebben bedacht. Die gedachte leidde tot het maken van de motie ‘Paarse krokodil’ voor het terugbrengen van regelzucht in het sociale domein. We hebben die samen met Pro Kaag en Braassem ingebracht en is unaniem aangenomen op 22 april.

Bij mijn wekelijkse ochtend bij de papierwinkel maak ik het regelmatig mee dat regels zo moeilijk zijn gemaakt dat ze in de praktijk voor de gemiddelde persoon een boel hoofdbrekens bezorgen. Mensen die niet zo digitaal onderlegd zijn of die een taalachterstand hebben komen er vaak niet uit. Gelukkig zijn er in onze gemeente de vaste medewerkers en de vrijwilligers van de papierwinkel er om ze te helpen.

Klik op de krokodil voor het lezen van onze motie.

Je ziet het pas zien als je het door hebt
— Johan Cruijf
Volgende
Volgende

Nieuwsbrief april