Sportpad United

Beste leden van Samen voor Kaag en Braassem                   

Mij valt de eer te beurt om wat te schrijven over de gebeurtenissen in de gemeente. Graag wil ik jullie meenemen in de ontwikkelingen rondom het sportpad in Roelofarendsveen en Oude Wetering. Het zal eind 2016, begin 2017 geweest zijn, dat de verenigingen, toen nog DOSR en Alkmania, nu EMM’21, Tennisvereniging Alkemade, De Treffers, Jeu de Boule, PLantaris, ter ore kwam dat gemeente plannen had om in de omgeving langs het sportpad en nieuwe school te bouwen. Op initiatief van DOSR/Alkmania zijn de verenigingen in de 2e helft van november bij elkaar gekomen om de situatie te bespreken. Besloten werd om samen te gaan werken om zo een wat sterkere rol te spelen in de mogelijke ontwikkelingen die er aan zouden komen. In een 2e overleg in de kantine van DOSR sloten ook vertegenwoordigers aan van SSBA en Kindkracht zich aan. Sportpad United was geboren.

Samen met SSBA, KIndkracht, Sportbedrijf de Tweesprong en alle verenigingen rondom het sportpad werd, na meerdere overlegrondes, ook een mooie visie geschreven waarin een Leefwereld voor Jong en Oud als een van de belangrijkste pijlers wordt gezien.

Na meerdere gesprekken met de gemeente en alle betrokkenen, werd besloten dat dit unieke gebied, tussen de twee dorpen Roelofarendsveen en Oude Wetering, bij uitstek geschikt was voor zowel onderwijs, kinderopvang als sport. 

Leren, Bewegen en Sporten worden bij elkaar gebracht, vanuit school direct naar je geliefde sport, binnen of buiten, hoe mooi kan het zijn!

Vanaf 2017 tot 2022 werden plannen gemaakt, tekeningen ingediend en alle mogelijkheden bekeken. In die periode meldde ook de Hockey zich om een plekje te krijgen langs het sportpad.  Door het opofferen van een voetbalveld, door inmiddels EMM’21 werd er ruimte geschapen voor de Hockey en voor de gewenste uitbreiding van Tennisvereniging Alkemade. Voorwaarde voor EMM’21 was wel dat er dan allemaal kunstgrasvelden moesten komen, om zo altijd te kunnen spelen en dus de planning op 4 i.p.v. 5 velden rond te krijgen.

Uitgangspunt van de gemeente was wel dat er genoeg kostendragers moesten worden gevonden en de verenigingen zelf moeten aanvullen om alles te kunnen betalen. Door deze financiële mogelijkheden bleek het voor tafeltennisvereniging de Treffers en jeu de boule vereniging Boule de Boel niet haalbaar om mee te doen. 

Voetbal vereniging EMM’21 moet door de komst van de hockey en daardoor het beperken van de beschikbare ruimte kiezen voor het bouwen van een heel nieuw verenigingsgebouw.

Dit alles leidde tot een financieel plaatje waarin nog een flink tekort overbleef.

Na 5 jaar rekenen, tekenen en per vereniging alles goed doorgerekend te hebben, met ondersteuning van specialisten, werd via het college bij de raad een verzoek ingediend om door te kunnen gaan met onze plannen. Op 7 november 2022 werd er door de raad ingestemd met onze plannen en de benodigde subsidies toegezegd.

Naast het ontwerpen van gebouwen en aanleggen van nieuwe velden, is er inmiddels ook een mooie samenwerking aan het ontstaan tussen alle partijen rondom het sportpad, met daarbij de  Driemaster, om zo ook op het gebied van maatschappelijk welzijn en sport ruimte te creëren voor iedereen die het nodig heeft, zowel jong als oud!

Waar staan we nu? Eind december en begin januari is er een selectie geweest om een goede projectmanager aan te trekken.  Dit is afgerond en begin februari is de projectmanager van start gegaan, De eerste stappen zijn gezet. Er komt erg veel werk af op de vrijwilligers van onze drie verenigingen EMM’21-Hockeyclub Alkemade en Tennisvereniging Alkemade. Gelukkig zijn we als verenigingen dat veel van onze leden hier tijd voor vrij willen maken, hoe mooi kan het zijn. Maar de weg is nog lang en er zal best hier of daar een hobbeltje in de weg zitten. De voorlopige planning is, dat we in 2025 klaar zijn met al onze plannen.

Een mooie uitdaging, die we met plezier aangaan.

Ton Verdel                              

Vorige
Vorige

Van crisis naar crisis

Volgende
Volgende

Wat te doen na je wethouderschap?