Raadslid worden? Mij niet meer gezien!

Ongeveer een jaar geleden besloot ik om geen echte kandidaat meer te zijn voor de nieuwe raadsperiode. Mensen… wat heb ik lang getwijfeld want ik vond de contacten die ik dankzij de raad had zo leuk. Overal iets van mogen vinden, het is te gek. Maar het hele gebeuren in die raadszaal? Het ALTIJD raadslid zijn… Ik vond het vreselijk.

Zo’n hele avond in de raadszaal wordt gade geslagen door de pers van Kaag en Braassem. Op wonderbaarlijke wijze weten zij een discussie avond, die tot elf uur duurde, in vijf artikeltjes van een paar honderd woorden op te schrijven. Die komen vervolgens in een samenvattende alinea op de befaamde “socials” terecht, waar onze inwoners hun ongezouten mening geven over die dertig woorden die in de samenvattende alinea staan.

Vat dit niet verkeerd op, ik heb ook niet altijd zin om me overal in te verdiepen. Soms heb ik ook zin om ongegronde dingen te roepen: “Onze gemeente doet te weinig aan de ontwikkeling van nieuw groen?” “Heeft de gemeente nu echt niets beters te doen dan omgekeerde vlaggen weg halen?”

Ik ben geen raadslid meer, dus ik mag net als alle inwoners lekker ongezout, ongegrond mijn mening geven. Overal een mening over hebben, niets uitzoeken, geen verantwoordelijkheid dragen. Nou ja, verantwoordelijk voor de woorden die je uitkraamt of opschrijft ben je natuurlijk altijd. Iets om over na te denken?

Voor de raadsleden van onze gemeente, jouw gemeente, mijn gemeente, is dat echt anders. Elke dag zijn zij verantwoordelijk voor deze gemeente. Nemen ze de tijd om je vragen te beantwoorden als jij met een biertje of tien op ze aanspreekt in de kroeg. Elke dag denken zij na over de keuzes waar ze die maand voor staan, wat is het beste voor onze gemeente. Zijn ze op zoek naar manieren om de inwoners, jij dus, meer te betrekken bij de politiek. Raadslid ben je elke dag, de hele dag.

Zoals je kan zien op de foto ben ik een ander pad ingeslagen. Geen paardenfluisteraar zoals sommige fractievoorzitters je wilden doen geloven in verkiezingstijd. Maar de samenwerking met mijn paarden is wel de basis van een nieuwe uitdaging. Rest mij jou nog één opdracht mee te geven: Beloon jouw raadsleden met jouw oprechte aandacht. Bezoek eens een participatie avond wanneer deze georganiseerd wordt in je buurt. Laat van je horen. Voor een raadslid niets leuker om samen met jou te brainstormen over de beste oplossing voor jouw gemeente. En voor jou… volgens mij niets mooiers om na te denken over hoe jij onze gemeente nog mooier kan maken.

Groetjes,

Sandra van Emmerik

Vorige
Vorige

Crisis

Volgende
Volgende

Winter is here …