Middagje op stap met een BOA

Als je werkelijk de praktijk wilt ervaren werkt niets zo goed als direct contact. Met die gedachte ben ik een middagje op stap geweest met Stefan, een van onze BOA’s  (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar).
Binnen een korte tijd werd ik bijgepraat over de vernieuwingen zoals sinds een jaar de beschikking over steekvesten en een portofoon voor iedereen. “Hierdoor voelen we ons veiliger en kunnen we beter communiceren en ook sneller reageren.”

Rijdend door Oud Ade, Rijpwetering en Roelofarendsveen werden de Fixi meldingen afgelopen, samen met controle van bekende knelpunten. De beperking van een verouderde APV (Algemene Plaatselijke Verordening) kwam daarbij ook uitgebreid aan de orde. Het belang daarvan voor handhaving, daar sta je als ‘burger’ eigenlijk niet bij stil. Een juiste en actuele structuur maakt dat er sneller, efficiënter en doortastender opgetreden kan worden en dat is wat onze boa’s willen. Ja, en een actualisatie van de wegsleepregeling zou ook mooi zijn mijmert Stefan. Gelukkig wordt in Kaag en Braassem in december een geheel herziene APV geïntroduceerd.

Elke wijk heeft zijn eigen bijzonderheden en karakter en daarvan zijn de boa’s goed op de hoogte. In het ene geval wordt een foutparkeerder verteld zijn auto beter te parkeren, bij een ander geval, dat als gevaarlijk wordt beschouwd, volgt direct een bon.

Uit de praktijkverhalen die ik in het korte bezoek hoor voel ik dat direct contact zoals de boa’s die ervaren uniek is. Dat blijkt ook uit het verschil in beleving van problemen ten opzichte van hun collega’s van de binnendienst. Dus zelfs in een relatief kleine en overzichtelijke gemeente als de onze geldt deze regel.

Daarom mijn stokpaardje : “Ambtenaren ga af en toe eens achter je bureau vandaan”.

Vorige
Vorige

Circulair verduurzamen in de tuinbouwsector, een verslag.

Volgende
Volgende

Fiks ‘t met Fixi