Groen licht voor de boom gevraagd in Kaag en Braassem

Veel mensen realiseren zich niet hoeveel werk bomen voor ons verzetten. Bomen en bossen zijn één van de grootste zuurstofleveranciers. Ze filteren veel CO2, verontreinigingen en geluid uit de lucht voor ons. Eén grote boom kan een buurt al koeler maken bij een hittegolf. Bomen zijn belangrijk voor ons klimaat. Bomen voorkomen wateroverlast dankzij het absorberend vermogen van de bladeren en de worteling in de grond. Vergeet ook niet aan hoeveel dieren en planten een boom een thuis geeft.

Door die onbekendheid over de waarde van bomen gaan vaak andere belangen voor. Het niet hoeven vegen van bladeren op de parkeerplaats, of de afweging dat kap van een oude boom het goedkoopste is. Met dat gebrek doen we onszelf tekort. In dit voorstel draaien we de afweging om: Groen licht voor de boom! Goed groen is van onbetaalbaar belang voor het welzijn mens en dier.

Met dit initiatiefvoorstel focussen D66 en SvKB zich in eerste instantie op een vijftal punten.

  1. Leidraad inrichting openbare ruimte (LIOR) uitbreiden met de 3-30-300 regel. 3 bomen in het zicht, 30 procent bladerdek op straat en binnen 300 meter groen om in te ontspannen.

  2. Kappen van bomen alleen toestaan als er geen alternatief voorhanden is. Kaag en Braassem krijgt een kapverordening waarbij de regel geldt ’nee, behalve indien’.

  3. Belang van bomen voor ons klimaat. Neem in aanbestedingen van werkzaamheden aan de openbare ruimte ‘zonder kap van bomen’ op als voorwaarde. Bomen zijn zuurstofleveranciers en ze filteren CO2, verontreinigingen en geluid uit de lucht. Schakel gemeentelijke kwekerijen in bij het verbeteren van openbaar groen.

  4. Fruitbomen in ieder dorp en in het buitengebied. Plant meer vruchtdragende bomen langs routes voor wandelaars, fietsers, ruiters, en bij scholen

  5. Het zorgdragen voor bio-divers en toekomstbestendig bomenbeleid. Een breed palet aan soorten, helpt bij het aansluiten op de behoeften van zoogdieren, vogels en insecten.

SvKB en D66 hopen dat het college deze voorstellen samen met inwoners oppakt en zo de leefomgeving van mens en dier bevordert. Als een groene en gezonde oase, in het Groene Hart, tussen de omliggende stedelijke gebieden.

Aldus de indieners van dit voorstel: Carsten Zwaaneveld (D66 Kaag en Braassem) en Hilde Bax (Samen voor Kaag & Braassem).

Vorige
Vorige

SvKB nieuwsbrief 2023 juli

Volgende
Volgende

Fractie agenda 5 jun