De waarde van Samen

Als raadslid ga je je omgeving meer beschouwend zien, dat geldt in ieder geval voor mij. We moeten ons verdiepen in allerlei kwesties en we ervaren veel meer van onze omgeving dan we normaler wijze te zien zouden krijgen. En daar waar mensen samen komen zie je bovendien dynamiek, een bijzondere en belangrijke energie. Daarover mijn beschouwing.

We stoppen graag veel energie in onze clubs en verenigingen. Dat is belangrijk voor hun voortbestaan maar er komt ook weer energie en geluk voor terug. We horen ergens bij, we worden gewaardeerd, we kletsen gezellig met elkaar en we bereiken daarbij misschien ook nog wel iets. Vanzelfsprekend soms maar eigenlijk toch wel bijzonder.

Hierbij een paar voorbeelden waarbij inwoners met elkaar samen die energie laten ontstaan.

 

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Dorpsraad Hoogmade Afgelopen januari ging wethouder Gerben van Duin in een toespraak ‘uit zijn dak’ over het enorme aantal van 40 verenigingen in een dorp van ongeveer 1700 inwoners. Een parel, bijzonder en uniek waren zijn woorden. Die samenhang zorgt voor allerlei ‘geluksstofjes’ die ons gezond houden zo liet hij ons weten. Er werd ook nog een glossy magazine gepresenteerd waarin die verenigingen zich voorstellen.

Het Sportpad Roelofarendsveen is in beweging. Ondertussen kent iedereen wel de plannen van de transformatie van het Sportpad. De organisatie is al vele jaren bezig met de enorme klus van ontwerpen, samenvoegen en transformeren van dat gebied. ‘A hell of a job’ dat in het merendeel door schijnbaar onvermoeibare vrijwilligers wordt gedaan. Met z’n allen hebben ze die mooie droom. Samen met elkaar dus.

Op verzoek van de raadsleden is laatst op Kaageiland een bijeenkomst belegd. Aan de hand van diverse thema’s werd met de bewoners gediscussieerd over de uitdagingen en toekomst van hun eiland. Een fijn samenzijn dat opvolging verdient, ook in andere kernen. Zonder dit soort contacten blijft het eiland voor velen toch een ver van je bed show. Je probeert je in te leven in datgene wat geschreven wordt maar het gaat pas leven als mensen bij elkaar komen, je met elkaar praat en je de gezamenlijke energie voelt.

 

Waarde en belang

 

Hoe omschrijven we eigenlijk dat ‘samen’, die sociale verbondenheid van onze gemeenschap?

Dat vinden we misschien wel gewoon en normaal zonder goed te beseffen hoe waardevol het is, ook al voelen we het onderbewust wel. Het directe verband met gezondheid staat buiten kijf.
Maar er is meer. Er ontstaan verbanden tussen mensen die hun gemeenschap, dorpen en gemeenten zo een eigen karakter geven. Daar begint naar mijn mening de wil om de omgeving zelf te willen vormgeven.

 

Hoe waardevol is dat dan en hoe kunnen we die waarde meten?

Meten, het klinkt misschien wel zakelijk en kil om dat te willen uitdrukken in een meetbare (financiële) waarde. Toch zou het helpen om daar eens bij stil te staan in een tijd waarbij zo veel wordt uitgedrukt in geld. Monetarisering zoals dat heet, geeft ons een handvat om kosten en baten beter met elkaar te kunnen vergelijken. De kosten van het sociale domein zijn concreet en vrij hoog. De fysieke en geestelijke gezondheidswinst van sporten zijn financieel minder concreet. Waarom zouden we dan niet op een positieve manier op zoek gaan naar een goed inzicht en daarmee balans voordat we alles in den blinde wegbezuinigen om er later spijt van te krijgen?

 

Is samen dan het antwoord?

We herkennen allemaal wel de sociale uitdagingen van deze tijd, bij onszelf of bij anderen. Eenzaamheid, te weinig bewegen, stress, overprikkeling in het algemeen, agressie van anderen, sociale druk, eenzijdige informatie, gebrek aan liefde. Allemaal ingrediënten die kunnen zorgen voor problemen. Vaak niet vermijdbaar maar wel te compenseren met positieve energie en een goede uitlaatklep.
Samen zijn, doen en ondernemen is daarvoor dan een heel goed antwoord want alleen is het leven een stuk moeilijker of misschien wel onmogelijk. Hoe goed voelt het niet als je vrienden hebt en samen aan iets deelneemt. Alle energie en geld die je daarin steekt krijg je terug. Zie dat als een investering en niet als een kostenpost.

 

Samen dus!

Elke keer zie ik als raadslid dat de gebundelde energie van groepen tot mooie dingen kan leiden. Dat geldt ook voor klagende groepen. Wel ga ik uit van het feit dat iedereen in de basis een positieve intentie heeft. Dat is niet altijd even makkelijk maar met tijd en energie komt dat dan wel goed. Laten we samen dus zien als iets bijzonders en waardevols want dat is nodig om als gemeenschap gezond te leven en weg te blijven van verzuiling en dingen als de cancel-cultuur.

Vorige
Vorige

Koers zetten naar een groenere en gezondere leefomgeving in Kaag en Braassem

Volgende
Volgende

Raad stemt voor groot grijs woningbouwplan Kerkstraat 1-2