Samen bouwen we verder

In de raad van 21 november stond voor de derde keer het college uitvoeringsprogramma (CUP) ‘Samen bouwen we verder’ op de agenda. Met de missie ‘Wij gaan verder bouwen, samen met uw raad en met onze inwoners!’, kunnen we natuurlijk instemmen en de vormgeving van het plan ziet er goed uit. Complimenten voor de prachtige foto’s.

Toch zijn er ook kritische opmerkingen te maken op het uitvoeringsplan van het raadsakkoord. Voor de ‘snelle acties’ wordt buiten de begroting 50 K gevraagd, voor de 27 speerpunten 600 K en daarnaast een onbekend bedrag voor de overige ambities van de raad. Al met al lijkt dit niet op een lumpsum maar op een financiering met een open einde.

Maar zoals Cruijff meer dan eens beweerde heeft elk nadeel ook zijn voordeel.  Dit globale plan biedt nog allerlei mogelijkheden om tot goede invullingen te komen. Daarbij kunnen we bijvoorbeeld aansluiten bij een brief die op 18 november naar de Tweede Kamer werd gestuurd (3460604-1038901-S) en de thema’s die in de CUP worden genoemd. Een daarvan is de openbare ruimte en het beheer daarvan (IBOR). 

Zoals bekend is SvKB voor een landschapsarchitectuurplan waarbij de dorpen door groen met elkaar verbonden worden. Een groene omgeving heeft een positieve invloed op het welzijn van inwoners en stimuleert bewegen in het dagelijks leven.

De minister voor Langdurige Zorg en Sport en de staatsecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, willen zich richten op: “Integreren van bewegen in dagelijkse structuren (denk aan actieve mobiliteit); Aanpassen van de fysieke inrichting om bewegen eenvoudig en aantrekkelijk te maken (denk aan veilige en toegankelijke wandel- en fietspaden); Stimuleren van het aantal beweegmomenten (denk aan sportief bewegen bij een lokale wandelgroep)”(p.2).

Laten wij als gemeente Kaag en Braassem ons aansluiten bij deze doelen en meer acties uitvoeren in het kader van 1. de beweegalliantie. 2. bewegen als integraal onderdeel volksgezondheidsbeleid en 3. rijksbeleid bewegen.

Meer en beter bewegen is betekenisvol voor al onze inwoners en we kunnen heel simpel in 2023 een JOGG gemeente (jeugd op gezond gewicht) worden.

Vorige
Vorige

Winter is here …

Volgende
Volgende

Het zwemstrandje aan de Braassem