Voorbeeld huisvesting arbeidsmigranten

Het bezoek aan de Flowertower in Aalsmeer begin februari 2022 was gerelateerd aan de plannen die de Ruigrok groep heeft voor de huisvesting van arbeidsmigranten in onze gemeente. 
Het plan is dat het gebouw van de voormalige babydump op de Lasso in Roelofarendsveen zal worden verbouwd en de bestemming wordt omgezet naar logies.
Uitzenden van flexibele medewerkers is een van de peilers van Ruigrok en huisvesting is daar een onderdeel van. Die huisvesting zien zij niet als verdienmodel zeggen ze. 
De SNF certificering en het voldoen aan de ABU CAO lijken bewijs te zijn van een organisatie die bezig is met goed en sociaal werkgeverschap. Dat is nodig om de werknemers ook naar Nederland te laten komen zeggen ze.
In het gesprek gaat het al snel over privacy en meerdere werknemers per kamer. Praktisch gezien zijn 70% tot 80% stelletjes, groepjes of vrienden en is een unit van twee of vier personen daarvoor passend.
Onder privacy verstaat men ook het hebben van een eigen keuken, wc en badkamer. Wel met elkaar maar dus niet met anderen.
De 67 studio’s en 19 appartementen zoals de units in de Flower Tower heten hebben een oppervlak van 25m2 en 60m2. Ze zijn voorzien van een keukentje, gestoffeerd en van hoge kwaliteit.
In een volgende toren in Aalsmeer zullen ook eenpersoons kamers worden gerealiseerd omdat daar vraag naar is.
Ruigrok wil zijn medewerkers tot zeven kilometer van het werk huisvesten en daarom krijgt iedereen een fiets ter beschikking. Praktisch is de parkeerbehoefte daardoor 0,33 en vaak minder. 
De reguliere busverbinding op basis van kostprijs met Polen die zij ook organiseren zal daar mede aan bijdragen.
Over verkeersbewegingen bij de Lasso werd opgemerkt dat deze lager zullen zijn dan ten tijden van de Babydump (400 bewegingen per dag).
Als er wordt gefietst dan kan men aansluiten op het fietspad waardoor er niet over het bedrijventerrein hoeft te worden gegaan.
Ruigrok staat ook open om een gedeelte van de huisvesting beschikbaar te houden voor toewijzing door de gemeente (noodgevallen). In Aalsmeer is daar onderling een afspraak over.
Ruigrok heeft een uitgebreid voorlichtingsplan waarbij ze iedereen meenemen in hun plannen. 

Het werkbezoek gaf een goed gevoel over de omgang en werkwijze van een uitzendorganisatie van arbeidsmigranten. Geen situaties dus van de zogenaamde warme bedden (het delen van een bed) en kamers met stapelbedden. In verband met privacy en slecht weer zijn er geen eigen geen foto’s gemaakt maar komen ze van het internet.

Zo’n informatiesessie had wel eerder mogen plaatsvinden. We horen af en toe slechte verhalen maar het is goed om te zien dat het op deze manier ook kan en die economisch nog steeds haalbaar is.

Hartelijke groet,
Roland van Beurden (raadslid SvKB)


Terug naar overzicht