Roland verbreedt zijn horizon

Bezoeken van verenigingen en bedrijven zijn activiteiten die als raadslid je horizon verbreden en waardoor je zo een evenwichtiger kijk krijgt op je omgeving of misschien wel op het leven. 

Mijn laatste bezoek was aan VDE plant in Woubrugge, een grote kweker van kamerplanten met een eigen online winkel. Dat was een vervolg op het bezoek aan de bloemenveiling Aalsmeer en georganiseerd door de Greenport Aalsmeer.

Wanneer je dan in de presentatie de productiecijfers ziet en hoort hoe er steeds weer verder wordt ontwikkeld bij bloemen- en plantenkweek, dan besef je hoe uniek we als klein landje in de wereld zijn. Met kwekers in ons eigen gebied in een hoofdrol.

VDE plant kweekt zijn kamerplanten bijna volledig biologisch en zoveel mogelijk cyclisch. Dat is gelukkig commercieel haalbaar. De actuele verhogingen van energieprijzen zijn echter wel een flinke bedreiging voor dit soort bedrijven. Gelukkig is er geïnvesteerd in een WKK want dat blijkt nu een goede keus. 

Een warmtekrachtkoppeling (WKK) produceert tegelijkertijd warmte en elektriciteit met behulp van een motor op gas. Inderdaad het gasverbruik gaat daardoor omhoog, maar als je wat verder onderzoek doet dan blijkt dat deze in totaal 25% efficiënter is dan de toepassing van onze grote elektriciteitscentrales. Dan heb ik het niet eens over de uitstoot van CO2 die in de kas weer gebruikt kan worden. Met een warmtepomp erbij wordt het helemaal feest.

Misschien drijf ik door als ik het dan over een micro WKK heb, een toestel voor thuis dat zowel warmte als elektriciteit opwekt. Lokaal stroom opwekken kennen we van de zonnepanelen maar in de winter is er een tekort aan die lokale groene energie en daarom lijkt mij dit een interessante optie. Gas blijft voorlopig nog wel even, alleen al omdat de uitbreiding van het netwerk en van groene energie-opwek tijd kost. Lokale oplossingen zijn daarom misschien zo gek nog niet.

Aan het oplossen van de grote landelijke problemen, zoals met energie, kan je als lokale politicus maar een beperkte bijdrage leveren. We kunnen mensen en bedrijven wel de ruimte geven die binnen de reikwijdte van de gemeente ligt en daarvoor zet ik me altijd in. Het buiten die grenzen denken zal ik wel altijd blijven doen.

Roland van Beurden
Raadslid Samen voor Kaag en Braassem


Terug naar overzicht