In gesprek over recreatie tijdens het Politieke Café

Op 3 oktober was het eerste Politieke Cafe in ‘T Spant in Leimuiden georganiseerd door Samen voor Kaag & Braassem.

Vanaf 19.30 uur ontvingen we ongeveer 30 belangstellenden. Na de opening kreeg Jan Veraart (Ver. tot Behoud Open Landschap Kaag & Braassem) het woord en daarna volgde Wout van Leersum  (Van Leersum Maritiem). De beide inleiders hielden elk hun eigen verhaal, informatief, onderbouwd en genuanceerd. Het is niet de bedoeling dat Kaag en Braassem een gemeente wordt onder een glazen stolp, waar niets kan en mag als het om recreatie gaat. Anderzijds is en blijft het van groot belang dat het Open Landschap, zo specifiek voor Zuid-Holland, alle aandacht houdt. Intensieve-, extensieve recreatie en ook stilte gebieden vragen om zorgvuldig beleid.

Na een korte pauze is er een forumdiscussie met beide inleiders, raadslid Fred Zoetendaal en burgerlid Hilde Bax uit Leimuiden. Vanuit de zaal komen kritische vragen en opmerkingen over de plannen die lijken te leven bij het gemeentebestuur, wensen van agrariërs, ondernemers en inwoners van Leimuiden en andere dorpen. Ondanks scherpe en principiële vragen blijft de sfeer prettig. Er wordt goed naar elkaar geluisterd en geprobeerd zorgvuldig antwoord te geven.

Gastvrijheid is belangrijk, maar zorg voor de natuur eveneens. Het wordt een uitdaging om met behoud van het goede, onze groen-blauwe long, meer recreatiemogelijkheden voor inwoners en toeristen te realiseren passend voor een Groene Hart gemeente.

Na het Politiek Café wordt er geanimeerd verder gesproken met elkaar onder het genot van een drankje.

 

Hilde Bax (burgerlid en bestuurslid SvKB)


Terug naar overzicht