Braassem als energiebron

In een volgepakt Schoolhuis in Rijnsaterwoude was er 19-02-19 een voorlichtingsavond over warmte uit de Braassem.

Dit is een burgerinitiatief van een groep inwoners om op een alternatieve en duurzame manier te voorzien in warm water voor de inwoners.

Na de opening door wethouder Inge van der Meer kwamen er twee woordvoerders van het onderzoeksbureau IF Technology aan het woord.

Eerst werd de energiepotentie van al het water in onze gemeente verbeeld. De Braassem als warmtecollector, zo werd gezegd. Daarna kwam er een technische verhandeling met details over de energieaansluiting in het huis, de voorbeelden van inpassing warmtepompen in de omgeving en een schets van het warmtenetwerk in het dorp.

In het laatste deel werd er dieper ingegaan op de investering die voor zo’n project nodig is en op de mogelijkheid dit om als gemeenschap in eigen hand te houden door als inwoner aandelen daarin te kopen.

De gepresenteerde business case was een eerste versie die nog beter uitgewerkt zal worden, zo werd beloofd. Daarnaast zal de organisatie daar ook andere varianten doorrekenen en presenteren om tot een goed vergelijk te kunnen komen.

De bezoekers kregen in het laatste deel van de avond de gelegenheid om in themagroepen verder met de specialisten en met elkaar te discussiëren.

Roland van Beurden (raadslid SvKB).


Terug naar overzicht