Bezoek aan Spijkerboor 1 april 2022

Op verzoek van Wim Jellema en Bob Niemann, twee recreatiebewoners van het recreatiecomplex Spijkerboor, heb ik een gesprek met hen gehad over de te verwachten situatieverandering door de verkoop aan EuroParcs, een ontwikkelaar van recreatieparken. Het hele terrein ligt op het grondgebied van gemeente Teylingen, de toegangsweg met vele aanwonenden ligt in Kaag en Braassem.

Het terrein van Spijkerboor is verdeeld is diverse stukken voor kamperen met (sta)caravans en tenten en er zijn twee aparte stukken voor zgn. chalets. Over een van die stukken met 115 ‘woninkjes’ gaat het verhaal.

De door de woordvoerders uitgesproken verwachtingen zijn in het kort:

EuroParcs levert dit jaar een plan op dat door de raad van Teylingen zal worden goedgekeurd
Het plan zal gaan over het realiseren van recreatiepark met woningen die verkocht zullen worden
De huidige recreanten kunnen nog tot eind 2023 blijven en dienen de gehuurde plek daarna leeg (zonder chalet) op te leveren.
De Duitse recreant is de toekomstig beoogde klant van dit park.

Het is natuurlijk wrang voor de bestaande recreanten dat ze een flinke aderlating moeten doen, ook financieel. Een van de recreanten bijvoorbeeld heeft net een chalet van €80.000 geplaatst.
De aandacht voor ons als raadsleden is primair de gevolgen voor de bewoners aan de Boekhorsterweg die nu al niet blij zijn met de verkeersoverlast van de recreanten.

De huidige recreanten zijn veelal mensen uit de regio die zich meer richten op verblijven dan het er op uit gaan. De verschuiving van dat gedrag bij ‘andersoortige’ recreanten noemt Wim als belangrijk aandachtpunt voor ons in het kader van verkeersoverlast.
De woordvoerders hebben wel contact gehad met de dorpsraad van Oud Ade maar die zijn (nog) niet van een warme aard.

Het college van Kaag en Braassem is op de hoogte van de ontwikkelingen en er is contact met Teylingen. Daarover heb ik nog geen informatie.

Voor de in het krantenartikel genoemde extra ontsluitingsweg zie ik samen met de woordvoerders geen reële mogelijkheid.

Roland van Beurden­


Terug naar overzicht