Waarom zo’n haast met sluiting Alkeburcht?

Maandagavond 8 mei, op ons verzoek: voorgenomen sluiting van Alkeburcht op de agenda van de oordeelsvormende raad.

Nadat het Alkeburchtkoor haar speciale lied ter gehore had gebracht en Pieter Jan de Rijk een gloedvol betoog had gehouden kreeg SvKB als eerste het woord.

En wat moet je, na zo'n gloedvol en realistisch betoog dan nog inbrengen als raadslid.

Ik heb het beperkt tot vooral het stellen van de Waarom vraag? Het verhaal over het hoe en wat, dat weten we nu zo ondertussen wel. Het verhaal over niet investeren in stenen maar in activiteiten en mensen en tegenwoordig noemen we dat zelfs investeren in doelen en resultaten (MAG2.0).

Het lijkt zo ondertussen wel een mantra.

De raad heeft een aantal besluiten genomen de afgelopen jaren, dat klopt. Maar wijst u mij nu eens aan, waar staat, dat we kort door de bocht besluiten gaan nemen. Waarom we gebruikers van de Alkeburcht anders behandelen dan andere gebruikers van maatschappelijk vastgoed? De aftrap voor een participatietraject is net gedaan, werkgroepjes gevormd enz.....maar de Alkeburcht mag hier niet in meedoen, die moet deze zomer volgens de wethouder en de rest van het college, meteen maar dicht.

Waarom moet dit zo snel? De staat van onderhoud is slecht. Tja dat is het al jaren, een jaartje langer open maakt dan echt niks uit. Er is geen instortingsgevaar geconstateerd....

Waarom niet hetzelfde traject voor de Alkeburcht als het andere maatschappelijke vastgoed?

Waarom nu ook de bieb dicht? Die lekkage zit er ook al jaren en deze is in 2015 nog aardig opgeknapt!

Waarom wordt er nu nog een onderzoek gedaan naar de schimmel bij de bieb?

Waarom de verenigingen niet de ruimte geven om alternatieven en mogelijke oplossingen te zoeken Samen met de gemeente?

Waarom wordt het probleem van de Alkeburcht bij de verenigingen en gebruikers gelegd? Wij zijn toch eigenaar?

Waarom niet de raad eerder ingelicht over de gedachtevorming met een beeldvormende avond, werk/thema avond? Dat wordt bij elk ander initiatief wel gedaan en nu niet?

Waarom niet voldaan aan de actieve informatieplicht richting de raad?

Waarom, als de wethouder er zo graag van af wil, niet vorig jaar verkocht aan Ed van der Voet? Hij wilde nog minstens 3 jaar het maatschappelijk vastgoed bestemming overeind houden en dat vond de wethouder toen tekort...en nu? Anderhalf jaar later?? Mag het ineens heel snel sluiten...Ik krijg er een raar onderbuik gevoel van.

Wat zit hier nu achter? Is er soms al een koper voor de grond? Maakt dat het verschil voor het college om snel te willen schakelen? Zo ja, vertel dan het eerlijke verhaal!

Wij willen een goed alternatief, Kaag en Braassem verdient een gemeenschapshuis, een ontmoetingspunt een huis/gebouw van en voor de toekomst op een centrale plek in het grootste dorp. Dat de Alkeburcht daar misschien niet meer de juiste voorziening voor is, dat kunnen wij best geloven. Na 50 jaar kan een gebouw waar al lange tijd niets aan is gedaan een slechte staat van onderhoud hebben en van alles mankeren. Maar laten we dan met elkaar kijken wat we zelf kunnen opknappen, een alternatieve locatie zoeken en misschien zelfs met elkaar besluiten om een geheel nieuw gebouw te maken.  Op dezelfde plek of ergens anders.

En in de tussentijd kan de huidige Alkeburcht best nog een jaartje of anderhalf open blijven zodat we een zorgvuldig besluit kunnen nemen, SAMEN, met elkaar!

Kunst, cultuur en verenigingen verdienen wel iets meer dan een gemeentehuis, voetbalkantine of een achterzaal van een café, een kerkzaal die toevallig een avond niet gebruikt wordt of nog erger zoals geopperd werd, een grote partytent ....dat is Kaag en Braassem onwaardig!

Zie en beluister ook diverse links:

http://www.omroepwest.nl/nieuws/3413325/Bezorgde-inwoners-Roelofarendsveen-zingen-gemeenteraad-toe

https://www.youtube.com/watch?v=LCjoe9JUdiQ

 

Petra van der Wereld (fractievoorzitter SvKB)


Terug naar overzicht