VVD lokaal gespleten, column

Het is nu echt zomer. De zon schijnt, het zweet drupt, de fietsers fietsen massaal langs de Ringvaart en ons huis. Ik geniet van deze dagen ondanks het luidruchtige geronk van motoren en het storende gerinkel van de brugbel.

Maar dan lees ik over de VVD in onze mooie gemeente. Ik dacht dat ik in de politiek zo’n beetje alles wel had gezien met 25 jaar als verslaggever in de Tweede Kamer. Bewindslieden die struikelen, een staatssecretaris die in huilen uitbarst, kabinetten die vallen. Maar nee, de lokale liberalen doen er toch nog een schepje bovenop. Van de twee fractieleden stapt de ene op en de ander verlaat de partij maar houdt zich vast aan zijn stoel in de gemeenteraad.

Zo’n zetelroof is niet ongebruikelijk in de politiek. Er zijn veel voorbeelden van. Maar het zal toch niet vaak zijn gebeurd dat de helft van een partij met de zetel er vandoor gaat. Maar daar kan Ton van Velzen eigenlijk niets aan doen. De VVD had tenslotte maar twee zetels.

Feit is dat de VVD terug gaat naar één schamel zeteltje in de gemeenteraad. Dát probleem heeft de VVD relatief snel opgelost: oudgediende Alwin Koek neemt de plaats in van Paul van Emmerik.

Maar één zetel in de raad en een wethoudersstoel? Nee, die stoel van VVD-wethouder Yvonne Peters wiebelt. Nu ja, wiebelt. Wankelen is misschien beter. Of kantelen, nog beter. Want wat moet een wethouder met een minimale fractie in de gemeenteraad? Dat is een zeilboot met een zakdoekzeil, een motorboot met roeiriemen. Kortom, dat geeft geen pas.

Met een opvolger voor Van Emmerik heeft de VVD één zetel en één wethouder. Dat is wel erg veel van het goede voor de liberalen. Dat is een wel erg overdreven machtspositie voor een politieke partij. Het zou beter zijn als de VVD de rust opzoekt, in de coulissen gaat staan om bij de volgende verkiezingen een kans te hebben terug te komen.

Ik zie echter niet dat de gemeenteraad dit in een motie gaat vastleggen. PRO en CDA, de oude maatjes van de VVD zullen dat niet snel steunen, vrees ik. Yvonne doet het toch goed, het college functioneert goed zoals het nu gaat, we hebben al een moeizame wissel achter de rug. Dat klopt. Het is die moeizame en volstrekt onterechte wissel van een SvKB-wethouder naar een D66-wethouder die dan wordt aangehaald.

Maar het gaat niet om mijn partij en al helemaal niet over het functioneren van Yvonne Peters. Het is een politieke afweging. Het is dan ook het beste als de VVD-wethouder zelf de conclusie trekt dat het zo niet meer gaat en haar portefeuille ter beschikking stelt. Het zou haar sieren.

Gijs Korevaar, bestuurslid SvKB


Terug naar overzicht