Vastgoed revisited, column

Na een onafgebroken huurperiode van 50 jaar staat Vox Laeta op straat. Meer dan veertig sopranen, alten, tenoren en bassen zien hun favoriete tijdsbesteding aan een zijden draadje hangen. Al negentien jaar oefenen ruim 75 enthousiastelingen van pop- en musicalkoor Scala voor hun jaarlijkse voorstelling in het najaar.

Wat zij gemeen hebben naast de liefde voor muziek? De Alkeburcht. Met een simpele streep heeft CDA-wethouder Henk Hoek een streep door het dorpshuis gezet. En een kleine meerderheid in de gemeenteraad bestaande uit collegepartijen PRO, CDA en VVD heeft hiermee ingestemd. Hoe hard de verenigingen ook protesteren, de actiegroep argumenten formuleert en de inwoners petities ondertekenden, het mocht allemaal niet baten.

Maar natuurlijk is het laatste woord nog lang niet gezegd over dat vermaledijde maatschappelijk vastgoed. Want de voorstanders van sluiting zien zich nu geplaatst tegenover een boze gemeenschap. Die gemoederen moeten worden gesust, aldus PRO, CDA en VVD, want volgend jaar zijn er verkiezingen.

Dus klimmen zij in de pen. De verenigingen zijn niet als ‘snotneuzen’ aan de kant geschoven, zegt wethouder Hoek. Nee, dank je de koekoek, dat zou er nog bij moeten komen. Hij zegt vervolgens dat hij goed heeft geluisterd. En dat de verenigingen heus wel een plekje zullen vinden en dat hij ze zal helpen. Dat helpen betekent: ga maar naar de Driemaster. Maar die maatschappelijke organisatie doet niets. Het is een zak geld zonder eigen lokaal, honk of kast, waar grote verenigingen kunnen oefenen.

PRO Kaag en Braassem wil naar eigen zeggen ‘de gemeente teruggeven aan onze 25.000 betrokken inwoners’. PRO neemt geen besluiten over maar met die inwoners, aldus de website. Tja, het is maar hoe je het bekijkt. ‘Wij hechten aan de gebruikers van de Alkeburcht. Zij moeten verder, zij zijn onze cultuur. Niet die lekke bakstenen hier tegenover’, zei fractieleider Ilse van der Poel van PRO tijdens de raadsvergadering. Daar kunnen de verenigingen het mee doen. Echt vriendelijk voor de tegenstanders van sluiting, was zij niet tijdens de vergadering. ‘Als je geen idee hebt wat je besluit, kun je beter wegblijven’, aldus de fractieleider over de gespreksverslagen van de wethouder en de verenigingen.

En het CDA liet meteen na het debat weten dat de verenigingen nu maar eens ‘uit hun comfort zone’  moesten komen, zoals de CDA-fractieleider Karin van der Kaaden in het debat al had gezegd. Het bericht is snel ingetrokken, maar niet snel genoeg om ongemerkt te passeren. Zelfs het CDA zag het grove karakter in van de eigen uitingen.

De VVD is koploper met onvriendelijkheden geweest. Die vergeleek SvKB nota bene met de PVV als partij die altijd overal tegen is. De uitspraak van een zot.

En nog een ongemanierde zot ook.

De partijen doken snel na het omstreden besluit op het verbreken van het raadsbrede akkoord door Petra van der Wereld. Daar konden ze lekker op los gaan zonder dat verenigingen of actiegroepen hen zouden opjagen. Een nutteloze poging om de aandacht af te leiden. Want de tegenstanders van het afbraakbeleid van het college hebben een goed geheugen. En als iemand het al dreigt te vergeten reikt SvKB de helpende hand met een makkelijk te onthouden ezelsbruggetje: Hou het dorpshuis open, laat het verenigingsleven niet slopen.

 

Gijs Korevaar


Terug naar overzicht