Stilte, column

Op een regenachtige dag hoor je het minder, maar je blijft de vliegtuigmotoren door het dubbele glas heen horen als rollende donder die ver weg op de loer ligt. Wolken zijn geen goede geluidschermen. De bewoners van Het Groene Hart worden met grote regelmaat geplaagd door die herrie van boven. Ik weet het, we zijn allemaal vrijwillig in de buurt van Schiphol gaan wonen en dan moet je enige overlast voor lief nemen. Wie stil wil wonen, moet niet in de drukke Randstad gaan wonen. De A4, de Thalys, colonnes motorrijders, scheurende scooters, die schijnen er bij te horen.

Schiphol is echter nu al bezig met de lobby om de grens van 500.000 vluchten per jaar te schrappen. Zo zie ik althans het nieuws over het verplaatsen van de vrachttak van het vliegveld. Klagende bloemenveiling, importeurs van mobiele telefoons, waarschuwing voor verlies van banen, vervoerders die naar het buitenland uitwijken. Het zijn bekende lobby-argumenten om de politiek aan de kant van het Grote Geld te krijgen.

De omwonenden zijn het nu echter zat. Ik heb dan ook volmondig en enthousiast de petitie ‘ikstemvoorstilte’ getekend. De petitie is een initiatief van gemeenten uit de omgeving, van Bodegraven-Reeuwijk, Alphen, Woerden tot Nieuwkoop. Maar hé, waar staat de gemeente Kaag en Braassem. Precies, die doet niet mee. Wat? Doet niet mee? Nee, doet niet mee.

Waarom niet? Ik laat er zo maar een paar gedachten op los. Het bestuur wil op goede voet blijven met Schiphol en vindt dat belangrijker dan overlast voor de eigen bewoners. Dat kan. In onze gemeente wordt ten slotte ook niet de overlast van het vliegverkeer gemeten.

Of het is gewoon onverschilligheid. Dezelfde onverschilligheid die de gemeente aan de dag heeft gelegd toen het ging om de hoogspanningslijn. Of de geluidsschermen langs de HSL. Of het ontbreken van geluidsschermen langs de A4 aan de Roelofarendsveense kant. Tijd voor een nieuw gemeentebestuur. Het is maar goed dat we volgend jaar maart verkiezingen hebben. Zetten we 21 maart 2018 vast in de agenda? Maak het vakje van SvKB – momenteel oppositiepartij – maar vast rood!

 

Gijs Korevaar


Terug naar overzicht