Speelplaatsen, column

Het is al weer even geleden, maar het staat nog in mijn hoofd gegrist. Een informatieavond in het zogenaamde cultureel centrum van Nieuwe Wetering, georganiseerd door de stichting die het hospice wil vestigen in de voormalige school De Meerpaal. Een volle zaal, koffie met een koekje, een presentatie met groot scherm, laptop en een serie sprekers. De voorzitter van de stichting, huisarts Wim Sleeuw, houdt een vurig betoog, de architecten van het ontwerp lichten toe, coördinator Jenny van Velzen roept vrijwilligers op zich te melden. En op mijn wat pesterige vraag naar de – niet genoemde – bijdrage van de gemeente, staat ook wethouder Floris Schoonderwoerd op.

De meeste commotie gaat naast overlast en parkeerplaatsen naar het speelplaatsje met de wip, de schommel en de glijbaan. Blijft dat wel bestaan als er woningen naast het hospice worden gebouwd? Jazeker, verzekert een ambtenaar. Misschien ietsje kleiner, maar de enige speelgelegenheid in Nieuwe Wetering voor de jonkies blijft.

Die toezegging blijkt vlak daarna een zoethoudertje, want het college heeft een dikke rode streep gezet door die speelplaats.  Nieuwe Wetering blijkt maar liefst vier speelplaatsen te hebben, aldus de brief van het college. Eén is een trapveldje. Twee is een plek met een duikelrek en een bank. Nou, daar heb ik met mijn kleinzoon van drie jaar niet veel aan. En voor het gemak heeft de gemeente ook De Bult opgenomen als speelplaats met onder meer een touwcircus, een loopwiebelbrug en een klimrek. Er is ook een pergola en een picknicktafel, allemaal eigendom van de stichting De Bult. Afgezien van het feit dat ik met mijn kleinzoon niets heb aan een pergola of een klimrek, telt de gemeente voor het gemak andermans bezit op bij de eigen faciliteiten.

Nee, voor mijn energieke kleinzoon moet ik het hebben van de wip, de schommel en het glijbaantje achter de voormalige school. Met die school verdween de laatste gemeentelijke faciliteit voor kinderen in Nieuwe Wetering. En nu wil het college ook nog eens de wip, schommel en glijbaan ruimen. Het is volgens het college een onderdeel van de ‘uitvoeringsplannen’. Maar dat maakt mij niet uit: de gemeenteraad moet hier een stokje voor steken. Waar moet ik – en met mij alle mensen met kleine kinderen en kleinkinderen – dan naar toe? Naar de pergola van De Bult, de velopabank bij het trapveldje? Weg met dit plan.

 

Gijs Korevaar, bestuurslid SvKB

 

Zie ook de vragen van Samen voor Kaag & Braassem aan het College

http://www.kaagenbraassem.nl/raadsinformatiesysteem/schriftelijke-vragen_41943/item/schriftelijke-vragen-en-antwoorden-2017_36952.html


Terug naar overzicht