Participatie in spoorboekje MRSV2.0?

Twee weken geleden schreef ik hier al over het procesvoorstel voor de MRSV en de Omgevingsvisie. Op dat moment nog in spannende afwachting van het beloofde 'spoorboekje', waarin het meedoen van onze inwoners in zou worden besproken. Zie:http://www.samenvoorkaagenbraassem.nl/weblogs/participatie-voor-de-mrsv-en-de-mov/ Afgelopen maandag mochten we dan dat veelbelovende spoorboekje bespreken in de raad..... Bijzonder, creatief of vernieuwend? Dat was het allemaal zeker niet!

Het spoorboekje bestaat uit een minimaal participatietraject, waarvan een flink deel in de zomervakantie speelt. In de meeste dorpen worden enkel de dorpsraden meegenomen in het proces. Inwoners worden enkel benaderd via de krant (waarom bijvoorbeeld niet actief mensen aanschrijven of opbellen?). Ik kan u precies vertellen welke inwoners er tijdens dit proces mee gaan praten, namelijk dezelfde mensen die je wel vaker in het gemeentehuis treft. De mening van deze inwoners wordt natuurlijk erg gewaardeerd, maar het zou zo leuk zijn als er meer en andere mensen mee zouden praten! Wethouder Schoonderwoerd (verantwoordelijke wethouder) durfde het boekje, na onze vraag hierover, dan ook niet creatief te noemen.

Wij hebben tegen dit spoorboekje gestemd. Dit is absoluut geen voorbeeld voor andere processen. Het is echt niet creatief en het houdt op geen enkele wijze rekening met onze inwoners en onze dorpsraden. En laten die inwoners nou eens degenen zijn voor wie wij in het gemeentehuis zitten. Hoog tijd om eens écht participatie te gaan toepassen en niet enkel voor de show!

Kelly Straver, raadslid SVKB


Terug naar overzicht