Maatschappelijk vastgoed, column

Het allerlaatste gemeenschappelijke gebouw in Nieuwe Wetering is het cultureel centrum. Nu ja, centrum, het ligt langs de spoorlijn buiten het dorp maar goed. Het oude centrum moet nog gesloopt worden, de school is er nog wel, maar wordt antikraak bewoond terwijl het voorgenomen hospice probeert geld bij elkaar te krijgen.

Een gemeenschapsgebouw noemen we vandaag de dag ‘maatschappelijk vastgoed’. Volgens het onvolprezen Wikipedia wordt met deze termijn bedoeld ‘een gebouw of terrein met een publieke functie op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, welzijn, maatschappelijke opvang en/of zorg-medisch’. Te denken valt aan scholen, culturele centra, theaters, gezondheidscentra, buurthuizen en sportaccommodaties. Dat is duidelijk, toch?

Maar wat wil de gemeente Kaag en Braassem met ‘ons’ vastgoed? Weg ermee, denken de wethouders van PRO, CDA, D66 en VVD. Van leegstaande school tot cultureel centrum en van voormalige gemeentehuizen tot zwembad, wil de gemeente afstoten. Dat geeft de gebruiker meer invloed op de voorzieningen. De gemeente moet investeren in mensen en niet in stenen, zegt men.

En dan zeg ik: onzin. Je geeft gebruikers niet meer zeggenschap, je gooit je verantwoordelijkheid over de heg. De overheid is ooit in het leven geroepen om de burgers te faciliteren en gemeenschappelijke voorzieningen te onderhouden. In ruil daarvoor schenken wij met z’n allen een deel van ons inkomen aan die overheid. Laten we dat voortaan belastingen noemen.

De laatste decennia is er echter een trend geweest van een terugtrekkende overheid. Meer zelf doen, is het devies van de neoliberale stroming die de bovenhand heeft gekregen. Een mooi streven, daar niet van. Maar langer thuiswonen en tegelijk de thuiszorg verminderen? Verenigingen meer zelf laten beslissingen maar tegelijk de Alkeburcht in de verkoop? Zwembad De Tweesprong afstoten om de mensen die ‘s ochtend baantjes trekken meer invloed te geven?

We moeten in onze mooie gemeente dit heilloze pad verlaten voordat we de verkeerde afslag nemen. De gemeente moet ‘maatschappelijk vastgoed’ gebruiken om de gemeenschap te faciliteren. Waar hebben we anders een overheid voor? En als dit college onverhoopt voet bij stuk houdt, geef oppositiepartij Samen voor Kaag en Braassem dan bij de verkiezingen volgend jaar de mogelijkheid om alsnog die weg van terugtrekkende overheid te verlaten. Want beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 

Gijs Korevaar, lid partijbestuur SvKB


Terug naar overzicht