Hondenbelasting, column

Het lijkt herfst en toch moet de zomer nog beginnen. Sterker nog, de lente mag dan officieel zijn ingehuldigd, ik merk er bar weinig van. Dat was wel anders zo’n twee weken geleden toen ik in het zonnetje wandelde op de flank van de Teide; de hoge vulkaan van Tenerife. Het verschil in weer, de bergen, de kleine dorpjes, het goede en goedkope openbaar vervoer, het staat me nu ik uitkijk over Nieuwe Wetering nog helder voor ogen.

Wat me ook zo is bijgebleven zijn de honden en hun bazen. Wat je niet ziet op de wandelpaden, in de dorpen: loslopende honden en hun bazen die van verre roepen: Fikkie doet niks hoor. Terwijl de brave wandelaar – geen liefhebber van de viervoeters – stijf van de zenuwen stilstaat. Is dit wel zo’n lief aaibaar beest of is dit zo’n wilde vechthond. Ook op plekken waar de borden met het verbod de hond los te laten lopen groot en dreigend langs het pad staan, vliegen de beesten je om de oren. En opletten als je loopt, want voor je het weet sta je er midden in. Ik begrijp best dat het geen pretje is om een verse drol in een plastic zakje beet te pakken en mee te nemen naar een afvalbak maar toch. Ik stond eens op een kampeerplek in het buitenland. Een hondje deed zijn behoefte vlak voor de tent. Ik wilde al opspringen, toen de eigenaresse met een verontschuldigende glimlach aan kwam rennen en alles netjes opruimde. Kom daar maar eens om in Nederland.

Als de eigenaren de uitwerpselen niet willen opruimen, dan moet de gemeente dat maar doen, vind ik. Als daar nu eens het geld van de hondenbelasting voor wordt gebruikt? Dus is die hondenbelasting zo gek nog niet. Dat klinkt vreemd en het is niet de partijlijn, dat weet ik. Waarom dan geen kattenbelasting, ik hoor het u denken. Nu dat is simpel: een kat zit of op de eigen bak of in de tuin (van de buurman, dat dan weer wel) en daar begraaft hij zijn of haar hoopje. Niet op straat of op het wandelpad waar je er als wandelaar midden in kan staan. Of in het grasveld waar het als een sluipmoordenaar wacht tot een lief kindje nu juist daar een koprol wil maken…..

 

Gijs Korevaar


Terug naar overzicht