Gemeentehuis Jacobswoude krijgt nieuwe bestemming

Woensdagavond 25 november was Christian Malin van SVKB aanwezig bij de bijeenkomst om de presentatie van de toekomstplannen voor het gemeentehuis in Rijnsaterwoude bij te wonen. Sinds de gemeente Jacobswoude op 1 januari 2009 opging in het huidige Kaag en Braassem staat het voormalige gemeentehuis grotendeels leeg.

De tekst is grotendeels overgenomen van het Leidsch Dagblad, journalist Haniff Harharah

Sloop, renovatie of nieuwbouw? Voorkeur aanwezigen: school in Raadhuis Rijnsaterwoude

Veruit het populairste plan voor herontwikkeling heet 'de Ware Jacob', van Vink Bouw. Deze Nieuwkoopse aannemer, die het gemeentehuis in 1997 heeft gebouwd, wil het pand aan de Herenweg ombouwen tot een school en supermarkt, met daarboven woningen.

De populariteit van Vinks plan bleek tijdens de presentatie op 25 november van drie totaal verschillende plannen voor herontwikkeling in het raadhuis. Dorpsbewoners konden tijdens deze bijeenkomst hun voorkeur uitspreken voor een plan. Een zogenaamd ’Dorpslab’ met achttien inwoners van Rijnsaterwoude gebruikt de uitkomsten van de bijeenkomst voor een advies aan de gemeente.

De twee andere plannen waren De Heeren van Rinsaterwald van Stone vastgoed en Park Woudse Hout van de lokale ondernemersgroep Knarz. Een vierde gegadigde, Veenstede Vastgoedontwikkeling schitterde door afwezigheid.

School met gymzaal

Vink Bouw geeft een impressie van 'De Ware Jacob'. Het plan start omvat een school met vier klaslokalen en een gymzaal. Daarboven is plek voor vier starterswoningen en twee royale seniorenappartementen. Op de begane grond komt verder een kleine buurtsuper, waarin verstandelijk gehandicapten kunnen werken. Verder is er ruimte voor een zorgvoorziening zoals een dokter, fysiotherapeut of tandarts.

Op langere termijn wil Vink huizen bouwen naast het oude Raadhuis, waar nu nog de voormalige gemeentewerf staat. Dat geldt overigens ook voor de andere gegadigden, maar Vink is de enige partij die het gebouw intact wil houden. De andere partijen kiezen voor sloop en nieuwbouw,

De Heeren van ‘Rinsaterwald' is een plan dat voorziet in de bouw van, in eerste instantie, 51 huizen. ,,Met een grote diversiteit aan woningen denken wij meer opbrengst te genereren voor het dorp en de gemeente”, aldus architect Carmen Dirkx.

Met 'Park Woudse Hout' wil Knarz, een groep gepensioneerde ondernemers uit de gemeente, het oude Raadhuis transformeren tot een zorghotel.

Het gebouw biedt dan onderdak aan zieken die 14 uur per dag verzorging nodig hebben. Beneden wordt gedacht aan een buurtsuper, restaurant, of dagopvang voor ouderen. Daarnaast komt op het terrein een complex met levensloopbestendige woningen.


Terug naar overzicht