Code oranje, column

De kloof tussen kiezer en gekozene – gemeenteraadslid, Kamerlid – is groot. Het lijkt wel groter en dieper dan ooit. De politici lijken niet meer te weten wat er bij ‘de mensen’ leeft en de kiezers vinden dat er niet naar ze wordt geluisterd. Help, onze democratie verzuipt, hoor je links en rechts roepen. We moeten optreden, we moeten iets doen, anders gaat het mis. Help!

Nu ben ik al wat ouder en loop ik al tientallen jaren mee in de (landelijke) politiek en ik ken geen andere geluiden dan dat gejammer over de kloof tussen politiek en samenleving. Dat is niet een probleem van nu maar van alledag. Alleen klinkt het nu luider door de social media. Ooit zat er een geluidsdemper op de samenleving (in de vorm van journalisten, kranten, radio, televisie) maar die is met twitter, facebook en hoe heet het allemaal niet, weggehaald. Iedereen die zijn gal wil spuien over de politiek, kan zijn gang gaan. En dat ‘we worden niet gehoord’ is wat mij betreft onzin. De politieke partijen luisteren juist veel meer naar de ‘mensen in de straat’. Alleen wil luisteren niet meteen zeggen dat je ook je zin krijgt. Als mensen zeggen: we worden niet gehoord bedoelen ze eigenlijk: we krijgen niet onze zin.

Maar vanwege die veronderstelde enorme kloof, gaan er ook stemmen op om de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar te ‘moderniseren’. Een soort experiment om de lokale democratie te bevorderen, mensen voor de politiek te motiveren en zo de deelname aan die verkiezingen, traditioneel is de opkomst laag, te verbeteren. Dit is de beweging ‘code oranje’. En wat is er bedacht: voor de verkiezingen gaan de zittende raadsfracties aan een breed akkoord werken. Als dat raadsbrede akkoord is gesloten, gaan de partijen daarmee naar de kiezer. Het idee is dat de mensen dan weten wat ze te wachten staat.

Maar dat slaat toch helemaal nergens op? Wat kan de kiezer dan nog kiezen? De politici hebben al bepaald wat ze in de komende periode gaan doen en wat de kiezer dan nog zegt, heeft daarop geen invloed meer. Het enige waar de inwoners van Kaag en Braassem dan nog op kunnen stemmen is op de mensen die op de lijsten staan. Ik vind hem een fijne vent, daar ga ik op stemmen. Nee, zij is een lieve vrouw, die krijgt mijn stem. Dat is toch geen stembusstrijd? Dat is een miss-verkiezing of een mister-verkiezing. Ik moet er niet aan denken. Echt niet. Wat mij betreft mag deze gemeenteraad geen akkoord sluiten over de periode na de verkiezingen. Dat heet in de politiek over het graf heen regeren. En daar ben ik tegen.

Gijs Korevaar, lid partijbestuur SvKB


Terug naar overzicht