It geat on!!

En daarmee bedoel ik, Riet Spaargaren, niet de 11-stedentocht van 2019. Nee nee, we zijn met elkaar al jaren bezig om een Hospice in Kaag en Braassem van de grond te krijgen, en sinds 12-2-2019 weten we dat het gaat lukken!!!

Wat is nou precies mijn rol, wat is de samenhang met de Gemeente en met Samen voor Kaag & Braassem?

Het begin voor mij, is in 2013, toen nog volop in de politiek betrokken als raadslid.

Wim Sleeuw belt mij met de vraag of ik mee wil gaan doen met de organisatie van een Hospice, kleinschalig. En daarmee had hij mijn aandacht. Hij wilde mij erbij hebben om mijn raadlidmaatschap en mijn beroep als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg.

Het begint wat aarzelend, want ja waar begin je?

Hoe kom je aan geld, waar is de [beste] plaats zoiets te doen, bestaande gebouwen kijken, wie gaat de zorg verlenen, bestaande hospices bezoeken, hoe zijn zij begonnen? Eerst maar een zorggroep oprichten, die zich gaat buigen over al deze vragen. Samen met Jenny van Velzen, onze coördinator, die al eerder was begonnen met het initiatief, zijn we bij elkaar gekomen en hebben gekeken welke mensen samen met ons in de werkgroep zorg zouden passen. Daarna uitnodigen en een plan bedenken. In het begin was ik nog voorzitter van de werkgroep, maar door de veelheid aan taken op mijn bord, nam Jenny het voorzitterschap over.

De initiatiefnemers zijn huisarts Wim Sleeuw en Jenny van Velzen, en zij hadden al berekend hoeveel behoefte er was aan een hospice in Kaag en Braassem, en dat bleek twee bedden te zijn in 2011.

Daarna verder praten met de gemeente, mogen we als bestuur vergaderen in het gemeentehuis, want ja, waar kom je samen? Dat hebben we in het begin gedaan, vergaderen in een kamer van het gemeentehuis.

Dat duurde niet heel lang, we konden intussen bij Mieke van der Meer in haar tuinhuisje vergaderen. Dat was een fijne plek.

Samen voor Kaag & Braassem heeft een Hospice altijd een warm hart toegedragen. Wanneer het ter sprake kwam, reageerden we als Samen altijd positief.

Een naam verzinnen is ook een proces wat met veel inzet werd gedaan. Zo kwamen we tot Amandi. Het betekent de kunst van het liefhebben. Nu is het niet meer met ‘Hospice’ ervoor, omdat we inmiddels een andere bestemming hebben als huis, namelijk twee bedden voor terminale zorg en twee bedden voor tijdelijke opvang. Dus vanaf nu is het Amandihuis.

Soms heb ik gedacht dat het niet haalbaar zou zijn, echter de dag van vandaag wijst uit dat met ons doorzetten het Amandihuis er komt. Kleinschalig waar ik altijd voor gepleit heb, en met veel goodwill vanuit de inwoners en bedrijven van Kaag en Braassem. De niet aflatende energie van Jenny, Wim, de rest van het bestuur en de vele mensen die ons altijd ondersteund hebben, maakte dat we nu voor andere beslissingen staan dan alleen geld binnenhalen. Wat kost het, en hoe zorgen we dat het binnen de perken blijft, werkt de ziektekostenverzekeraar mee en welke aannemer gaat ons project gestalte geven, welke zorgorganisatie gaat de zorg leveren binnen het Amandihuis?

Steeds bleef de gemeente betrokken, we mochten in het Hof van Alkemade vergaderen en Jenny kreeg daar haar werkplaats samen met de coördinator van Amandihuis.

Met de gemeente is afgesproken dat zij in ieder geval vanuit de WMO de huishoudelijke hulp willen gaan doen, dat is al fijn.

We zijn tot een overeenstemming gekomen met Allerzorg, die de zorg gaat leveren in het Amandihuis.

Ook heeft Kees Uit den Boogaard, als hovenier, met een stagiair een mooi tuinontwerp gemaakt.

Nu komen er andere zaken aan de orde. Het inrichten van het Amandihuis en het opleiden van de vrijwilligers. Het is allemaal fijn om aan te werken.

Het blijft wel spannend om zo’n mooi project te helpen realiseren. Besturen is samenwerken en elkaars krachten goed gebruiken.

Ons kantoor is ondertussen op Jachthaven De Brasem, waar we kosteloos van een mooie ruimte gebruik mogen maken, tot ons Amandihuis er staat. We vergaderen met het bestuur nu bij MMO, omdat dat voor Paul Wolvers, een zeer gewaardeerd bestuurslid, [toevallig ook bij MMO] beter toegankelijk is.

Ik ben in 2016 met mijn raadswerk gestopt, maar bij de ondertekening van de grondoverdracht van de Meerpaal, Nieuwe Wetering, merkte ik dat het fijn was dat Frank van Haastrecht en Floris Schoonderwoerd, die zich altijd hard hebben gemaakt voor Amandi, er ook bij waren. Zij lopen al jaren mee, en werkten al die tijd naar een goede afloop toe.

Petra van der Wereld mocht als wethouder de klus afronden en ondertekende met het bestuur het contract.

Voor mij is het mooi dit met elkaar te realiseren, niet altijd makkelijk, en het zal nog hard werken worden komende tijd. Echter ik hoop dat het resultaat daar zal zijn in 2020!

 

Riet Spaargaren (bestuurslid SvKB)


Terug naar overzicht