Alkeburcht, column

Het was maandag de 29ste een memorabele dag. De collegepartijen PRO, CDA en VVD drukten met een minieme meerderheid de sluiting van dorpshuis De Alkeburcht in Roelofarendsveen door. SvKB, D66 en Liberaal Kaag en Braassem konden er niets tegen in brengen. En vervolgens zegde de lokale partij Samen voor Kaag en Braassem het raadsbrede akkoord op. Het eerste vult mij met diepe droefenis, het tweede met blijde vreugde.

Het debat in de gemeenteraad over sluiting van De Alkeburcht was overigens een farce. ‘We hebben geen theater meer nodig, hier wordt al voldoende toneel gespeeld’, stelde Esther Loos (D66) met gevoel voor theater. En Petra van der Wereld verweet wethouder Henk Hoek (CDA) en de partijen die hem steunden dat zij de verenigingen op straat zetten en daarmee het culturele leven in De Veen de nek om draaiden.

Eigenlijk draaide het debat om twee waarheden: een echte en een alternatieve. Henk Hoek die maar bleef herhalen dat hij zorgvuldig had gehandeld, dat hij de verenigingen al jaren geleden had laten weten dat De Alkeburcht zou sluiten, dat hij heel veel gesprekken had gevoerd, dat de Driemaster de individuele verenigingen bijstaat. En partijen Pro en CDA voegden er in steeds wisselende bewoordingen aan toe dat het helemaal niet verkeerd was om eerst het dorpshuis te sluiten, de verenigingen te schofferen en ze dan vervolgens te vragen mee te denken over een stralende toekomst vol kunst en cultuur. ‘Want kunst en cultuur verbindt’, gooide Karin van der Kaaden (CDA) nog even olie op het vuur. De VVD bleef zoals gewoonlijk stil tijdens de discussie.

En aan de andere kant stonden SvKB, D66 en LKB gesteund door de verenigingen en het actiecomité. Kirsten Verdel hekelde het ontbreken van politieke wil om de verenigingen de tijd te geven een goed heenkomen te zoeken.

De extra kosten voor het openhouden van het centrum zou ongetwijfeld met crowdfunding lukken. ‘Maar die kans hebben we niet eens gekregen’. De verenigingen ontkenden met klem dat de wethouder al eerder de sluitingsdatum had laten weten, dat zij veel gesprekken met de gemeente hebben gevoerd. De partijen SvKB, D66 en LKB zagen ook in dat je verenigingen niet eerst opzij kan schuiven en dan verwachten dat ze weer braaf mee gaan denken over een toekomst zoals Hoek en de zijnen die graag zien.

De twee werelden raakten elkaar niet maandagavond. Als de Democraten en de Republikeinen in Amerika bleven de werelden gescheiden, hoe Kirsten Verdel het met haar Amerikaanse ervaring ook probeerde met vriendelijke woorden en compromisvoorstellen. Het was gericht aan dovemansoren. De waarheid van de één en de alternatieve feiten van de ander, het is ook in Kaag en Braassem doorgedrongen. Henk Hoek als een kleine Donald Trump, waarbij onze wethouder net zo verongelijkt en emotioneel uit de hoek kwam als de Amerikaanse president.

Het is goed dat SvKB nu afstand neemt van het raadsbrede akkoord en zichzelf als een oppositie afficheert. De twijfel over het onderdeel zijn en blijven van het raadsbrede akkoord was er al sinds onze wethouder genoodzaakt was om te stoppen. Het proces ter vervanging heeft de eerste twijfels gezaaid. De koers van het college en hun raadsfracties de afgelopen tijd week in toenemende mate af van de verwachtingen en wijze van politiek bedrijven waar SvKB voor staat. Gisteravond werd duidelijk, hoe het vooral niet moet. Je wilt niet bij die partijen horen die zich niets aantrekken van onderzoeken, verenigingen, mensen. Voor wie processen belangrijker zijn. Voor wie geld een belangrijkere rol speelt dan verenigingsleven.

Het zou goed zijn als D66 zich hierbij aansluit en dat raadsakkoord verlaat. Ook die partij heeft er niets meer te zoeken. Het is aan de kiezer om volgend jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen de rekening met PRO, CDA en VVD te vereffenen.

 

Gijs Korevaar


Terug naar overzicht