Koers zetten naar een groenere en gezondere leefomgeving in Kaag en Braassem

Carsten Zwaaneveld (D66) en Hilde Bax (SvKB) zijn ongeveer een jaar geleden in goede samenwerking aan de slag gegaan met het initiatiefvoorstel ‘Groen licht voor de boom’, (document). We formuleerden verschillende punten om koers te zetten naar een beter en groener Kaag en Braassem met meer biodiversiteit, oog voor klimaatadaptatie en welbevinden van inwoners. In juni 2023 stuurden we ons initiatiefvoorstel naar het college en de raad ontving van hen een eerste reactie. Volgens het college sluiten enkele voorgestelde maatregelen aan op reeds ingezette initiatieven, maar zij zijn bedachtzaam als het gaat om meer verstrekkende voorstellen. Na een Context & Kader avond met een mooie en informatieve presentatie van de heer van Cleef (adviseur ontwikkeling en strategisch beheerder groen), een Visie & Advies avond waarbij wij vragen en opmerkingen van andere fracties kregen, kwam het geamendeerde raadsbesluit ‘Groen licht voor de boom’ ter stemming in de raadsvergadering van 18 maart j.l.

Veel mensen realiseren zich niet hoeveel werk bomen en struiken voor ons verzetten. Het zijn grote zuurstofleveranciers. Ze filteren veel CO2, verontreinigingen en geluid uit de lucht voor ons. Eén grote boom kan een buurt al koeler maken bij een hittegolf. Bomen zijn belangrijk voor ons klimaat. Bomen voorkomen wateroverlast dankzij het absorberend vermogen van de bladeren en de worteling in de grond. Vergeet ook niet hoeveel bomen betekenen voor dieren en planten. Wij wilden dan ook gaan voor de vuistregel 3-30-300, drie bomen in het zicht, dertig procent schaduw in een wijk en binnen 300 meter een parkje in 2050. Omdat niet alle wijken zich lenen voor minimaal dertig procent schaduw, wilden de andere fracties deze regel alleen invoeren op plekken waar dat passend is. Verder streefden we in ons voorstel naar één boom per nieuwbouwwoning. Ook deze wens vonden de raadsleden van de andere fracties nog een brug te ver en blijft de leidraad inrichting openbare ruimte (LIOR) 7.0 met 0,4 boom per woning van kracht.

Toch zijn we verheugd dat er unaniem gekozen is om in onze gemeente de groene richting in te gaan, ook al zijn de stappen klein. We gaan moedig voorwaarts in onze mooie groene hart gemeente.

Mede namens Carsten Zwaanenveld (D66),

Hilde Bax, raadslid Samen voor Kaag & Braassem

Volgende
Volgende

De waarde van Samen